Doe-het-zelf SEO voor startups in 3 stappen

In een startup bedrijf wordt de meeste energie, tijd en geld gestopt in het ontwikkelen van de core business. Dat is begrijpelijk. Alhoewel het belang van zoekmachine optimalisatie (SEO) waarschijnlijk wel erkend wordt, staat het eenvoudigweg niet bovenaan de takenlijst. Toch kunnen  vanaf het begin door de medewerkers zelf al een aantal acties worden ondernemen om een goede basis voor SEO te vormen.

 

Stap 1: Zoektermen onderzoek

In de eerste plaats is het belangrijk erachter te komen hoe nieuwe klanten je kunnen vinden: wat voor zoektermen zullen ze in Google intypen? Voor een loodgieter kan dit bijvoorbeeld zijn: ‘loodgietersbedrijf’ of ‘loodgieter amsterdam’. Je kunt hiervoor de Google zoektermen planner en een site zoals keywordtool gebruiken. Bepaal vervolgens welke van deze termen je wilt gebruiken. Je hoeft niet persé termen te gebruiken die de meeste resultaten opleveren: vaak zijn deze namelijk te algemeen (‘loodgieter’) en is het beter te kiezen voor meer specialistische termen (‘loodgieter utrecht’).

keyword research draait om focus

 

Stap 2: Website structuur en inhoud

Creëer je website met behulp van de zoektermen en de informatie die je wilt verschaffen. Houd hierbij de volgende punten in de gaten:

  • de URL’s (het adres van de website en van de onderliggende pagina’s) moet zo kort en duidelijk mogelijk zijn. Gebruik geen nummers of speciale karakters in de naam.
  • Probeer zoveel mogelijk zoektermen te gebruiken in de pagina titels en paragraaf namen (H1 en H2). Maar houd de tekst zo natuurlijk mogelijk: ga niet koste wat kost zoektermen toevoegen. Het is belangrijker dat de tekst ongekunsteld overkomt.
  • Schrijf een duidelijke meta description. Dit zijn de paar zinnen die bij de zoekresultaten onder je pagina naam getoond worden. Hoewel een goede meta beschrijving, die in het ideale geval 1 of meer zoektermen bevat, je site niet hoger in de zoekresultaten plaatst, is het wel een van de belangrijkste manieren waarop klanten kiezen om je website te bekijken of niet.

Bovenal is degelijke, originele inhoud doorslaggevend voor een hoge waardering van de zoekmachines. Besteed dus zoveel mogelijk aandacht aan een aansprekende en relevante tekst.

 

Stap 3: Gebruik van sociale media

Er is geen ontkomen aan: de invloed van sociale media op online marketing is enorm en de populariteit van je startup op Facebook, Twitter en andere sociale netwerken heeft wel degelijk invloed op SEO. Ten eerste zorgen artikelen en links die gedeeld worden via de sociale media voor invloedrijke externe links. Ten tweede is het een efficiënte manier meer mensen naar je website te trekken, wat een hogere waardering ten gevolg heeft.

Zorg dus voor een actieve, positieve aanwezigheid op de sociale media. Schrijf regelmatig een interessante blog post van minstens 300 woorden, geef de optie om blog posten en artikelen gemakkelijk te delen en te ‘liken’, en beantwoord tweets en posts waarin je bedrijf genoemd wordt.

Bovenstaande tips zullen je startup een goede start geven voor Search Engine Optimalisation. Wanneer je eraan toe bent, roep dan de hulp in van een professioneel Search marketing bedrijf. Zij zullen je dankbaar zijn voor de grondige voorbereiding en kunnen direct de lastigere activiteiten aanpakken.