Zo schrijf je een pakkende anekdote bij jouw webteksten

Een goede webtekst is levendig geschreven. In plaats van een idee uit te leggen, kan je de lezer meenemen in een beleving. Een voorbeeld in de vorm van een kort, concreet verhaal heet een anekdote. Anekdotes maken een tekst beeldender en vormen een punt van herkenning voor de lezer. Een goede anekdote kan dus een middel zijn om je publiek aan te spreken en hun aandacht op een tekst te vestigen. De opbouw van een anekdote is vaak kort maar de functie ervan kan heel krachtig zijn. Wil je een goede anekdote schrijven die de lezer aantrekt? Hier zijn een paar handige tips.

Stel de functie vast

Met jouw anekdote probeer je een probleem of situatie uit te beelden. De functie van een anekdote kan verschillen. Je kan er het onderwerp mee aansnijden, het kan als een voorbeeld dienen of een afwisseling in de tekst vormen. Je hebt dus een doel bij het schrijven van een anekdote. Bedenk welke toevoeging de anekdote aan jouw tekst biedt. Het belangrijkste is dat de clue van de anekdote duidelijk naar voren komt. In de laatste zin kan je een conclusie vormen of de aanleiding tot de rest van de tekst aangeven.

Geloofwaardigheid

Een te uitgebreide, onrealistische anekdote kan de tekst ongeloofwaardig maken. Natuurlijk is een anekdote een manier om jezelf als mens te laten zien en een band met de lezer te creƫren, maar dat lukt alleen wanneer het ook een geloofwaardig verhaal is. Schep dus een realistisch beeld en maak het kort en krachtig. Je wil immers geen dagboek schrijven of afleiden van het eigenlijke onderwerp. Zie de anekdote als een illustratie bij de tekst.

Gebruik zintuigen

Bij het schrijven van een anekdote neem je de lezer mee in een kort verhaal. Je kan een anekdote levendig maken door zintuiglijke waarnemingen te omschrijven. Vertel de lezer wat jij of de hoofdpersoon in het verhaal zag, hoorde of voelde toen hij of zij dit meemaakte.

Wees herkenbaar

Het voordeel van een anekdote is dat je de lezer in jouw schoenen kan zetten. Maar probeer met jouw verhaal niet arrogant over te komen. Als jij de held van het verhaal bent, is de kans dat je een band schept kleiner dan wanneer je over een blunder verteld. Humor kan een anekdote boeiender maken maar uiteindelijk moet het verhaal vooral pakkend zijn voor de lezer. Als je dat goed doet maakt een anekdote je tekst sterker.

Lees meer op https://www.decontentbank.nl